Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Spenatblad
Spenatblad
Spenat
Kategorier:
Kan ersättas med:
Mangold
Recept med spenat:
Visa alla (5)
På andra språk:
Språk Namn
Danska Spinat
Finska Pinaatti
Engelska Spinach
Norska Spinat
Spenat
Ämne Mängd
Vitamin A 34,37534,375 % av RDI
275 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,14285714280,143 % av RDI
0,2 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 61,333331861,333 % av RDI
46 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 32,222222221932,222 % av RDI
2,9 mg
Folat 62,0862,08 % av RDI
194 µg
Fosfor 5,000000015 % av RDI
30 mg
Jod 0,6666666670,667 % av RDI
1 µg
Järn 20,40816326620,408 % av RDI
2 mg
Kalcium 11,62511,625 % av RDI
93 mg
Kalium 16,969696816,97 % av RDI
560 mg
Magnesium 25,07936504325,079 % av RDI
79 mg
Niacin 5,6255,625 % av RDI
0,9 mg
Riboflavin 20,0000000001220 % av RDI
0,28 mg
Selen 1,1111111111,111 % av RDI
0,5 µg
Tiamin 8,33333333338,333 % av RDI
0,1 mg
Zink 11,2511,25 % av RDI
0,9 mg
Spenat fräst
Ämne Mängd
Vitamin A 4646 % av RDI
368 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,057142857120,0571 % av RDI
0,08 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 9,33333319,333 % av RDI
7 mg
Vitamin D 99 % av RDI
0,45 µg
Vitamin E 28,2222222219428,222 % av RDI
2,54 mg
Folat 29,4429,44 % av RDI
92 µg
Fosfor 7,6666666827,667 % av RDI
46 mg
Jod 26,6666666826,667 % av RDI
40 µg
Järn 11,7346938779511,735 % av RDI
1,15 mg
Kalcium 20,87520,875 % av RDI
167 mg
Kalium 9,606060519,606 % av RDI
317 mg
Magnesium 13,96825394813,968 % av RDI
44 mg
Niacin 1,8751,875 % av RDI
0,3 mg
Riboflavin 35,0000000002135 % av RDI
0,49 mg
Selen 00 % av RDI
0 µg
Tiamin 3,333333333323,333 % av RDI
0,04 mg
Zink 13,37513,375 % av RDI
1,07 mg
Spenat : Produktion och handel
Största exportländer

Export, Spinach, 2009.svg

Land Mängd
USA 26 512
Nederländerna 13 890
Malaysia 9 564
Spanien 7 611
Mexiko 6 458
Kina 6 195
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Sverige

Import till Sverige, Spinach, 2009.svg

Land Mängd Värde
Italien 331 8 769 192 kr
823 974 euro
Spanien 168 3 527 572 kr
331 459 euro
Danmark 149 5 608 916 kr
527 027 euro
Nederländerna 101 1 721 700 kr
161 775 euro
Tyskland 57 1 247 276 kr
117 197 euro
Portugal 30 826 416 kr
77 652 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Import till Finland
Land Mängd Värde
Ryssland 20 283 124 kr
26 603 euro
Sverige 17 329 036 kr
30 917 euro
Tyskland 5 275 472 kr
25 884 euro
Norge 3 137 736 kr
12 942 euro
Hela listan »

Mängd anger för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Största producentländer

Production, Spinach, 2009.svg

Land Mängd
Kina 17 550 148
USA 369 770
Japan 288 000
Turkiet 225 343
Indonesien 153 000
Frankrike 130 580
Hela listan »

Mängd avser för spannmål: ton, boskap: antal djur, fjäderfä och gnagare: 1000-tal djur, bin: kupor

Källa: FAO, 2009. Klicka för större karta.

Spenat är en bladgrönsak som kan ätas både rå och tillagad. Den första skandinaviskodlade spenaten kommer redan under våren, och den skördas därefter i flera omgångar under sommaren. Det finns flera odlade varianter av spenat.

Späda spenatblad för sallader säljs ofta under beteckningen ”babyspenat”.

Miljöpåverkan

Spenat växer snabbt och ger flera skördar under en säsong. Den kräver dock ofta mycket bekämpningsmedel. Ett mer lättodlat, och därmed ofta miljövänligare alternativ är mangold. Även rödbetsblast kan ersätta spenat, om man har tillgång till det.

Hållbarhet

Spenatblad står sig ungefär en vecka i kylskåp. Hela spenatstjälkar med blad står sig längre.

Näringsvärde

Spenat är rikt på flera näringsämnen, inte minst C-vitamin. Ryktet om spenatens stora järninnehåll är dock överdrivet, spenat innehåller inte mer järn än många andra gröna bladgrönsaker.[1] Myten om spenat som extremt järnrikt lär vara produkten av ett felplacerat kommatecken i en tidig undersökning om råvarors näringsinnehåll.[2]

Länkar


  1. Näringsundersökning från Fineli
  2. Innvista.com


Majas klimatpyramider

Majas klimatpyramider är kokboksförfattaren Maja Söderbergs säsongsguide, som förutom att visa vad som är i säsong också är balanserade ur närings- och hälsoperspektiv. De är utarbetade av Maja Söderberg och nutritionist Camilla Gard, och visas på Säsongsmat.nu med deras tillåtelse. För en del råvaror skiljer sig säsongsbedömningen från vår, beroende på vilka krav man ställt på när något är i säsong.


Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen